17-річна киянка Олена із своїм хлопцем однолітком вечеряли в столичному суші-барі. Разом з рахунком офіціант приніс картку. Сказав, що дисконтна й наступного разу вони платитимуть лише половину вартості замовлення.

Взамін попросили заповнити анкету з місцем прописки, повним ім'ям та контактами.

Повернувшись додому, донька похвалилась матері, що потрапили на акцію й отримали 50% дисконт. Мати дівчини працює в банку й одразу побачила, що дитині видали не дисконтну, кредитну банківську картку.

"На картці був чіп. Такий, як на телефонній. Для дисконту достатньо магнітної стрічки на звороті. Чіп зберігає більше інформації, ніж стрічка. Тому з чипом роблять тільки банківські картки",- каже 37-річна Катерина, мати Олени.

Жінка зателефонувала за вказаним на картці телефоном зв'язалась з кол-центром банку, якому належала кредитка. Представниця банку запевнила, що картка дисконтна й безпечна.

"Це брехня й порушення, бо банківські картки без підписання договору та ще й повнолітнім не видають. Це не законно. Коли дівчина зрозуміла, що мене не проведеш, зізналась, що це кредитка", - розповіла Катерина.

Ті, хто попадається на таку аферу, наступного разу приходять в ресторан й платять тільки за пів рахунку, а другу половину знімають з нової кредитки. Через деякий час власнику дзвонять й повідомляють про борг, відсотки й пеню, якщо платіж прострочено. Банк має всі дані власника. Катерина забрала в доньки картку, пішла в банк й одразу закрила їхню кредитку.