Адвокат Мельник С.В., Івано-Франківськ 0503739688
П`ятниця, 29.03.2024, 10:35
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Головна » 2013 » Березень » 31 » 5 способів захисту від шахрайства з платіжними картками
10:38
5 способів захисту від шахрайства з платіжними картками
 

За даними НБУ, рівень емісії активних платіжних карток в Україні становить 30 млн шт. Враховуючи факт, що, як правило, на одну особу випущено 2 платіжні картки, то можна зробити висновок, що практично кожен другий громадянин України є власником платіжної картки.

Найчастіше портрет сучасного активного власника платіжної картки передбачає певну фінансову обізнаність, але, на жаль, це ніяк не означає, що клієнти дотримуються елементарних правил безпеки для мінімізації шахрайства з карткою, – прокоментував директор департаменту платіжних карток АТ «ТАСкомбанк» Володимир Башкатов. – Якщо говорити про види шахрайства, то слід виділити наступні: скіммінг і фішинг.

Скіммінг – процес компрометації даних платіжної картки, копіювання необхідної інформації (номер платіжної картки, CVV2/CVC2-коди) для розрахунку в інтернеті. При скіммінгу трапляються випадки виготовлення дубліката платіжної картки. Розмістивши пристрій для зчитування інформації в кардрідер банкомату, шахраї мають можливість зчитати дані магнітної смуги, і, дізнавшись пін-код шляхом встановлення міні-камери або накладної клавіатури, зловмисники можуть виготовити дублікат картки і провести зняття готівки в будь-якому банкоматі.

Фішинг – поширений вид інтернет шахрайства, який передбачає розсилання повідомлень на e-mail про значний виграш, при цьому для його отримання необхідно вказати номер і CVV2/CVC2 код картки. Зрозуміло, що ніякого виграшу людина, що вказала дані, не отримає, а навпаки стане жертвою шахраїв. Також при фішингу практикується створення сайту, який зовні схожий на знайомий і давно перевірений ресурс, через який клієнт проводить розрахунки карткою. Саме на таких сайтах відбувається викрадення реквізитів платіжних карток.

Щоб убезпечити себе від махінацій з платіжними картками, слід дотримуватися елементарних правил. При оплаті чека в ресторані або барі необхідно запитувати переносний платіжний термінал, за допомогою якого існує можливість проводити розрахунок при клієнті. У разі відсутності даної можливості, рекомендується не випускати з виду картку (наприклад, пройти разом з офіціантом для проведення транзакції) для того, щоб уникнути можливої компрометації картки. Будь-яким зручним методом (переписати в блокнот/телефон, сфотографувати) зберегти CVV2-код окремо від платіжної картки і відповідно зафарбувати маркером код на картці. Проста дія в змозі убезпечити клієнта від додаткових шахрайських ризиків. При користуванні банкоматами бажано перевіряти їх зовнішній вигляд на предмет наявності сторонніх пристроїв (накладної клавіатури, відсутність предметів в кардрідері).

Підключення до SMS-банкінгу. Послуга доступна для кожного клієнта, вона істотно допомагає мінімізувати шахрайські операції з карткою, і в той же час дозволяє відстежувати рух коштів на картковому рахунку. При використанні картки для оплати в Інтернеті важливо звертати увагу на сам сайт. Якщо на сайті присутня сертифікація платіжних систем: «verified by VISA» або «MasterCard 3d secure», а початок ресурсу починається на https – такому сайту можна довіряти і, відповідно, оплата на ньому буде безпечна».

За матеріалами FINANCE.UA
Переглядів: 671 | Додав: ondifua | Рейтинг: 0.0/0
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Погода Івано-Франківську » Україна Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання Праздники сегодня
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0