Адвокат Мельник С.В., Івано-Франківськ 0503739688
Субота, 20.04.2024, 01:49
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Головна » 2013 » Березень » 31 » КРАЇНА БУРАТІН, або Як нас із вами дурять
13:38
КРАЇНА БУРАТІН, або Як нас із вами дурять
друк 3 кометарі 14 листопада 2012, 16:13 Економіка
КРАЇНА БУРАТІН, або Як нас із вами дурять

Кожен, напевне, помітив, яка реклама нині найпопулярніша. Не беручи до уваги, звичайно, політичної. Правильно, реклама швидких і безпроблемних кредитів.  Маєте фінансові труднощі? Хочете купити автомобіль? Мрієте придбати квартиру? Немає проблем — гроші великі й малі, без довідки про доходи і всього за дві години. Звичайно не в банку, бо там космічні відсотки. Зате є в Україні добрі люди, яким грошей дівати нікуди. Їм купюри обпікають стегна, як казав герой Василя Шукшина з "Калини червоної”. Отож вони й вирішили допомогти нам, бідовим. Відкриваєте будь-яку газету — і знаходите омріяні адреси. На останній сторінці популярного "Експресу” нараховую з десяток таких оголошень. Практично всі фірми мають свої філії і в Луцьку. Але після безпосереднього знайомства з цими "благодійниками”, які вирішили ощасливити всіх небагатих українців, люди почуваються так,
як почувався Буратіно, коли закопав свої золоті монети на полі чудес.
Нещодавно до редакції звернувся лучанин Володимир Лєсков. Він завітав до нас якраз після відвідання
однієї з таких фірм:
— Ви можете про це написати? Хай вже я попав. Але бачили б ви, хто туди приходить. Бабульки йдуть, бідні пенсіонери, які останні гроші тим шахраям віддають, — не міг стримати свої емоції чоловік.
Виявляється, і він потрапив на гачок спритників, які заманюють людей безпроблемними кредитами. Як це сталося — навіть пояснити не може. Просто так склалися обставини, що терміново потрібні були гроші. Побив автомобіль, треба кошти на ремонт. У банку взяти не міг, бо вже платить там кредит. Випадково потрапила на очі реклама "Українського прогресивного альянсу”. Пішов за вказаною адресою. Там дві симпатичні дівчинки все пояснили, запевнивши, що вже через три банківські дні необхідна сума позики буде на його рахунку. Але, перш ніж підписати офіційну угоду, потрібно зробити на вказаний рахунок одноразовий платіж у сумі 2450 гривень, плюс 350 гривень комісійних. Що він і зробив без найменших сумнівів. Три дні чекав обіцяний кредит, але гроші, звичайно, не надійшли ні через три, ні через десять днів. А коли зрозумів, що його обдурили, почав вимагати, щоб повернули заплачені ним 2800 гривень, але ті ж дівчатка пояснили, що ці гроші не повертаються.
— Як же так? Це ж шахраї, і ніхто з правоохоронців на це не реагує?!— обурювався потерпілий лучанин.
— Ви читали договір, який підписували? Не видалося підозрілим, що ви прийшли позичати гроші, а змушують платити вас?
— Договору читати вони не дають, поки не сплатиш першого внеску. А потім оформляють все так швидко, що нічого не встигаєш прочитати. Все дрібним шрифтом і так хитромудро сформульовано, що нічого не докумекаєш.
Він показав нам текст договору — зрозуміти у ньому щось  справді неможливо. Навіть юристи, й ті за голову хапаються. Механізм шахраї придумали досконалий. Заплативши перший внесок, клієнт має, згідно з договором, вносити щомісячні платежі й далі. Бо якщо цього робити не буде, то не бачити йому ні кредиту, ні заплачених вже грошей. І люди, які витратилися, продовжують платити далі! Мало того, ще й штрафами лякають. За невиконані умови договору. Ця пастка спрацьовує, і нещасним жертвам не залишається нічого, як платити далі.  Потім пудрять мізки новими прибамбасами: мовляв кредит отримає той, хто вніс найбільше місячних платежів. Якщо швидше внесете цю суму — отримаєте швидше кредит. У практиці юристів є випадки, що ошукані клієнти виплачували у такий спосіб суми, які перевищують самі суми омріяного кредиту! І це викачування грошей продовжується до тих пір, поки у потерпілого не увірветься терпець або не закінчаться гроші.
Щоб переконатися, як працює ця схема, сама завітала в одну з таких фірм, що знаходиться у будинку обласної федерації профспілок, на проспекті Волі. Мене ще в коридорі зустрічає  рекламний щит, на якому написано чарівне слово "Б.А.Н.К.” У кімнатці із зовсім скромною, як для банківського офісу, обстановкою сидять дві дівчини. Розповідаю, для чого мені потрібен кредит і скільки. Одна з працівниць доступно пояснює, скільки мені доведеться сплачувати щомісяця відсотків і самого тіла кредиту, якщо я погоджуся на це. Для цього треба лише залишити свої паспортні дані та ідентифікаційний код. Потім мою кредитну історію начебто надішлють у центральний офіс і звідти прийде відповідь, дадуть мені кредит чи ні. Та щоб моя так звана кредитна історія до центру потрапила, я маю вже укласти угоду. А щоб укласти угоду, маю сплатити... енну суму, яка має засвідчити мою платоспроможність. Це замість довідки про доходи. У моєму випадку це лише 650 гривень (суму кредиту я назвала 10 тисяч). Побачивши, що я завагалася, дівчина почала настійливо вмовляти мене залишити свої дані, бо, мовляв, це ні до чого не зобов'язує.
— А ваша організація — банківська установа? — поцікавилася я.
— Ми консультаційна організація. Кредитів не надаємо, тільки консультуємо. А рішення про кредитування приймається в центрі. Ось за цю "консультацію” довірливі українці і платять свої кревні й геть не малі суми, які потім не можуть повернути.
Таких обдурених по всій  країні вже сотні тисяч. І, чим вищі кредитні відсотки в банках, тим більше з'являється сумнівних товариств із обмеженою відповідальністю, які ні за що не відповідають і нагрівають руки на українській бідності. До речі харківську фірму "Український прогресивний альянс”, жертвою якої став і Володимир Лєсков,  Антимонопольний комітет України навесні оштрафував на 100 тисяч гривень за розповсюдження інформації, що вводить в оману. У рекламі, яку розповсюджувала ця фірма в 19 областях України, було вказано, що позику можна отримати зразу і без довідки про доходи. Насправді  товариство надавало  споживачам послуги з адміністрування за рахунок залучених коштів самих споживачів. Крім того, для отримання такої позики споживачам необхідно укладати угоду адміністрування, оплачувати певні види витрат, розмір яких залежав від суми позики. А ще договір цей між споживачем і товариством був складно сформульований і надрукований дуже дрібним шрифтом. Але така сума штрафу харківським спритникам, як бачимо, не страшна.
 Чому діяльністю  таких аферистів не цікавляться правоохоронні структури — питання риторичне. Як сказали нам у прокуратурі,  вони ніяк не можуть  вплинути, бо люди добровільно ідуть туди, самі підписують договори, а втручатися в договірні відносини вони не можуть. Тільки суд. Аби протистояти шахраям, люди об'єднуються у спілки. Але в судах захистити  свої інтереси їм дуже важко. Бо знайти потрібні підстави позову, які гарантуватимуть повернення коштів, не так-то просто. Ще один нюанс — у своїх назвах ці шахрайські фірми використовують назви популярних банків і саме слово "банк”, щоб викликати у людей  більшу довіру.  Але пишуть його дуже цікаво "Б.А.Н.К.” Це для того, щоб викликати ще більшу довіру до себе. Чому банки дозволяють це робити й не притягують їх до відповідальності за незаконне використання їхніх брендів — теж не зрозуміло.
Сім’я Кудель із Торчина Луцького району (фото на 1 стор.) теж стала жертвою так званого кредитування. Родина хотіла у сусідньому селі придбати  хатину – 10 тисяч доларів їм потрібно було, аби здійснити мрію. Звернулись до фірми, яка обіцяла без документальних заморочок надати потрібну суму. Перший внесок – три тисячі гривень, а далі кожного місяця потрібно уже сплачувати ще не виданий кредит у розмірі 750 гривень. Люди, не підозрюючи обману, платили аж шість місяців! А грошей нема та й нема. І, тільки втративши усі заощадження, задумались: може-то їх дурять?..
У прокуратурі справи не відкрили за відсутністю складу злочину, адже усі папери зроблені та підписані грамотно. Якщо не хочеш платити – розривай угоду! Так і зробила родина – позлилася, поплакала і стала далі проживати у старенькій хаті.
Ніна РОМАНЮК
P. S. В Інтернеті  наводиться список  кредитних аферистів, які діють на Волині і, зокрема, в Луцьку. Тому читайте і пам'ятайте:
ТОВ «Євро-Гарант», «Архбуд­експертіза» (Програма «Б.А.Н.К. Платинум») ПП «Б.А.Н.К. Юей”, ПП "Кредіт-Груп” та ТОВ «Торгово-фінансова компанія «Актив», ПП «Грандфінресурс», ТОВ «Український Прогресивний Альянс», ПП «УКРТРАСТІНВЕСТ», ТОВ «УСП Україна» та ТОВ «УСП груп», ТОВ «Український Прогрес», ТОВ «Фінансовий Дім» АТЛАНТ, ПП «Б. А. Н. К. Національної позики», ТОВ «Сі-Кара», ТОВ «Компанія «Приват-Плюс», ДП «СОЮЗ», ТОВ «КОМПАНІЯ «ПРИВАТ-ПЛЮС», ДП «ПЛЮС», ТОВ «КОМПАНІЯ« ПРИВАТ-ПЛЮС », ТОВ «АВАЛЬ-Інвест», ТОВ «Центр Фінансової Допомоги «Експерт», ТОВ «РІКСІ», ТОВ «Українська Соціальна Програма», ТОВ «ЯТЕСС», ТОВ "ТФК "АКТИВ", ПП "Кредит Централь", ТОВ "Інвест Юкрейн Компані".
Список цих фірм-псевдо-кредиторів не повний, це тільки ті, які вдалося відстежити і які мають досить серйозний розмах у масштабах країни або регіону. Велике прохання до тих, хто читає це повідомлення: якщо ви знаєте ще фірми, які працюють за такими схемами і обманюють людей, зателефонувати або надіслати їхні координати на електронну пошту.  Якщо ви не бажаєте чекати роками отримання позики, хочете розірвати договір та повернути вкладені кошти, ініциативна група просить звертатися всіх потерпілих від фінансових афер за консультацією та практичною допомогою за тел. 096-810-32-31, 066-328-76-06;
e-mail:  xbvlad@meta.ua
ltdlex@gmail.com

На фото: Сім’я Кудель рада, що позбавилася фінансової кабали


Автор: Ніна РОМАНЮК

Переглядів: 625 | Додав: ondifua | Рейтинг: 0.0/0
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Погода Івано-Франківську » Україна Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання Праздники сегодня
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0