Адвокат Мельник С.В., Івано-Франківськ 0503739688
Четвер, 25.04.2024, 22:21
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Головна » 2013 » Березень » 31 » Металопластикові вікна. Як дурять пенсіонерів в Черкасах
13:48
Металопластикові вікна. Як дурять пенсіонерів в Черкасах
oshukaniPensioneriЛітні люди потрапляють на гачок пройдисвітів, які обіцяють установити вікна та двері.

 

Сотні черкащан спокусилися на обіцянки недобросовісних ділків, які обіцяли їм установити металопластикові вікна та двері.


Безвідсоткові розстрочки оберталися кредитами з високими банківськими відсотками і штрафами, якість на практиці виявлялася грубими недоробками, а дехто і взагалі попрощався із заплаченими наперед грошима.

В інспекції з питань захисту прав споживачів кажуть: на гачок потрапляють в основному люди пенсійного віку.

 

"Отакий бізнес на бабусях”

 

Масовий наплив і нав'язливий сервіс постачальників металопластикових вікон та дверей пізнали на собі сотні людей.

До черкащанки Ніни Прауліної, що мешкає в приватному будинку, якось постукали приємні молодики і запропонували встановити дніпропетровські вікна. Пенсіонерка відмовилася, та вони не відставали. Попросили дозволу безкоштовно зробити обміри. Потім запевнили, що зроблять знижку і дадуть на виплат. Ніну Анатоліївну переконали проїхати в офіс, щоб усе порахувати. Жінка мало не в капцях усілася в авто. Кілька годин вона провела в компанії менеджерів, кудись її возили показувати товар. Вона підписала якісь папери і повернулась додому.

– Удома я спокійно почитала документи та зрозуміла, що буду платити кредит у банк і що вікна вийдуть мені дорожче, ніж ті, що я вже вставила. У понеділок уранці, а угоду я уклала перед вихідними, пішла в офіс, хотіла розірвати угоду або заплатити готівкою. Мені сказали, що це неможливо, бо вікна вже готові. Минуло пару місяців, вікон я не отримала, замість того прийшла платіжка з банку. В офісі та Дніпропетровську слухавки не брали, а в банку мені сказали, що накладуть на мене пеню. Отакий от бізнес на бабусях.

– Вікна їй незабаром відвантажать, – запевнила мене секретар в офісі по Кірова, 102.

І, дійсно, буквально за кілька днів після дзвінка вікна Ніні Анатоліївні встановили. Тільки одне з них виявилось бракованим. Тож тепер їй доведеться замовляти інше.

Скаржитися, як зрозуміла Ніна Анатолівна, сенсу нема...

 

Вони просто знущалися  з мене

А от жителька Руської Поляни Лідія Колочевська скаржилася. Вона попалась точнісінько так, як і Ніна Прауліна. Тільки було це ще у серпні, й офіс був за іншою адресою – по Смілянській.

– Я не вчиталася в договір, – каже жінка. – Та, коли ми говорили з тими приємними молодими людьми, у мене і в кінчиках п'яток не виникало думки, що вони мене обдурять!

Навіть через півтора місяці вікон не було, хоч обіцяли упродовж 20 робочих днів. Банк вимагав грошей, нарахував пеню, хоч вона пояснювала, що нема за що платити. Лідія Павлівна пішла в міліцію, прокуратуру, вела переписку з банком, звідти отримала специфікацію товару та графік платежів і нарешті ясно побачила, що за «безвідсоткову розстрочку» їй довелося переплатити 1314 гривень.

– Коли я почала за своє добиватися, з мене просто знущалися. Питаю назву організації – «а нащо воно вам потрібне», питаю ціну на кожен виріб окремо – «в нас пароля до комп'ютера нема», – обурюється жінка.

Вона таки домоглася того, що вікна їй поставили, та хоче, щоб інші не попалися, як вона.

 

ЦІНА

 

У Черкасах установлення якісних металопластикових вікон коштує від 1000 до 1500 грн., дверей – від 2000 грн. і вище за-лежно від їхньої складності та якості. У середньому двері обходяться черкащанам 3000—4000  грн. У Черкасах були зроблені й встановлені ексклюзивні двері вартістю 40 тис. грн.

 

Думка експертів

 

Начальник інспекції з питань захисту прав споживачів Ігор Гук:  «Найчастіше обдурюють пенсіонерів»:

– До нас за минулий рік надійшли 30 звернень, що стосувалися послуг зі встановлення металопластикових вікон і дверей. Більшість із них стосувалися одного недобросовісного підприємця. І у більшості випадків потерпілі – пенсіонери. За січень цього року на нього поскаржилось ще десяток осіб.

Як правило, у всіх випадках термінів не дотримано, підприємець переховується. Очевидно, він обіцяє своїм працівникам хорошу зарплату, але не виконує зобов'язань, і люди звільняються. У результаті одна людина міряє, інша виготовляє, третя встановлює, звідси – незбігання розмірів та брак. Є й ті, хто заплатив, але вікон не отримав. Треба врахувати, що далеко не всі потерпілі звертаються в інспекцію. Більшість воює з підприємцем самостійно.

Перевірити цього підприємця інспекція не мала змоги, бо він постійно змінює офіси. Але тепер ним займаються правоохоронні органи.

 

Один із засновників компанії по виробництву метало пластикових вікон  Олександр Старов:  «Звертайте увагу на відгуки про підприємця»

– Звертайте увагу на репутацію фірми та позитивні відгуки про неї. Наприклад, я на прохання клієнта можу сказати адресу, а можу і домовитися з людиною, якій ми встановили вікна. Варто також ретельно перевіряти документи організації. Порядній фірмі нема чого приховувати.

 

ПОРАДИ

 

Споживачу треба

Ретельно вивчити угоду.

Отримати документи, що засвідчують факт купівлі-продажу: товарний чи касовий чек, накладні.

Бути присутнім при проведенні замірів, підписатися, що з розмірами він погоджується. Вимагати, щоб усе було чітко виписано: розміри, матеріал тощо.

Вимагати специфікацію на товар.

Відмовитися від замовлення, якщо хоча б щось насторожує або якщо підприємство не дає повну інформацію про те, що продає.

Після виконання послуг підписати акт виконаних робіт. Якщо щось не влаштовує – не підписувати. Тоді можна буде звертатися чи в інспекцію, чи до суду і вимагати усунути брак або відшкодувати збитки.

Вимагати через суд 3% від суми замовлення за кожен день прострочки, якщо підприємець не вкладається в обумовлений у договорі термін. Утім, закон дозволяє підприємцю записати в договір інший термін, і ці деталі повинен контролювати сам споживач, підписуючи угоду.

 

Краще візьміть позику самі

 

Банк позичає кошти, але не контролює виконання послуг. Споживач сам повинен вивчити кредитний договір. Він має право розірвати його упродовж 14 днів.

Інспекція з питань захисту прав споживачів стосунки споживача з банком не перевіряє – їх цікавить якість наданих послуг. Якщо споживач укладає угоду з банком, він повинен контролювати цей процес сам.

Якщо у вас бракує грошей, краще позичте їх у банку самі, а підприємцю заплатіть готівкою.

 

Що робити, якщо ви  придбали неякісний товар чи послугу

 

Звернутися з письмовою претензією до того, хто надав послуги. Претензія має подаватися в 2 примірниках. Один – підприємцю або його представнику, інший – для себе. На примірнику споживача підприємець повинен написати: «Претензію отримав», поставити підпис, прізвище, ім'я та по батькові і дату.

Якщо виконавець відмовляється прийняти претензію – її відправляють рекомендованим листом із повідомленням на адресу або вручають при двох свідках. На екземплярі споживача пишуть: «претензія вручена особисто в руки підприємцю, від підпису відмовився», і вказують прізвище, ім'я та по батькові свідків, їхню адресу, підписи. З цього моменту підприємцю дається 14 днів на усунення недоліків.

Якщо цього не зроблено, на 15-ий день споживач із документами може прийти до інспекції з питань захисту прав споживачів, і тоді розпочнеться процедура позапланової перевірки.

Штраф не звільняє підприємця від виконання умов договору і його зобов'язань щодо усунення недоліків. Якщо не виконані умови – підприємець повинен відшкодувати суму договору та штрафні санкції.

Якщо підприємець відмовив споживачу, на нього накладається штраф у десятикратному розмірі від суми договору.

Спірні ситуації вирішуються тільки в суді. Але все повинно фіксуватися письмово: вся переписка, вимоги, претензії.

 

Джерело – Вечірні Черкаси
Переглядів: 853 | Додав: ondifua | Рейтинг: 0.0/0
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Погода Івано-Франківську » Україна Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання Праздники сегодня
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0