Адвокат Мельник С.В., Івано-Франківськ 0503739688
П`ятниця, 26.04.2024, 12:33
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Головна » 2013 » Березень » 31 » Мільйонне шахрайство
10:37
Мільйонне шахрайство
Іван КУЛЕХА

В Україні кредитні справи масово перетворюються у кримінальні

Розгоряється новий кредитний скандал: затриманий напередодні нового року в Російській Федерації (РФ) засновник і колишній глава кредитної спілки (КС) "13-та зарплатня", а нині акредитований при Міністерстві закордонних справ Росії і Державній Думі Російської Федерації український кореспондент газети "Слов’янські новини" Валентин Халецький звинувачує слідчих у навмисному кримінальному переслідуванні. Натомість правоохоронці дивуються: мовляв, роблять лише те, що мають робити, а саме - розплутують мільйонне шахрайство колишнього кредитора.

Халецький і гроші

56-річний Валентин Халецький заразом винить і представників Управління зв’язків із громадськістю вітчизняного правоохоронного відомства (УЗГ). Каже, що серед причин арешту представники офіційного МВС назвали його змову з п’ятьма іншими співробітниками "13-ї зарплатні" у незаконному привласненні майже 13 млн грн вкладників.

Відтак адвокати Халецького мають намір позиватися до суду проти представників міліцейського мас-медіа за розповсюдження завідомо недостовірної інформації. "Це ганьбить мою честь і гідність, насамперед, як журналіста", - обурюється Халецький.

Що ж стосується діяльності "13-ї зарплатні", то, за словами голови Слов’янської партії, Валентин Халецький не був її керівником. Інші представники КС також стверджують, що головною фігурою в ній, як мінімум з 2007 року і дотепер, є Косинський Микола Сергійович. Принаймні таку інформацію оприлюднили 27 грудня 2012 року під час прес-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна", повідомляє фрАза.ua з посиланням на прес-службу Слов’янської партії.

Тут також кажуть, що Валентин Халецький був вкладником "13-ї зарплатні" і в нього, разом з іншими вкладниками, "згоріли" мало не всі збереження. Заразом представники партії переконують, що їхній колега - Валентин Халецький - активний громадський діяч - член спілки письменників Росії та автор Хартії Возз"єднання народів України, Білорусі та Росії. Але через кримінальні переслідування з боку українських правоохоронців змушений просити у Росії політпритулку.

"Ціна питання - 16 мільйонів гривень"

Натомість джерело в київській міліції стверджує: до творчої діяльності Халецького в правоохоронців запитань і, тим паче, претензій, ніколи не було і немає. Колишній кредитор і деякі посадовці "13-ї зарплатні" підозрюються у скоєнні кримінального правопорушення, а саме шахрайства, вчиненого в особливо великих розмірах.

"У справі "13-ї зарплатні", яку заснував Халецький у 2004 році і очолював її впродовж наступних трьох років, правоохоронці встановили 324 потерпілих. Усі вони написали відповідні пояснення не на користь колишнього і, навіть, нинішніх керманичів цієї сумнозвісної фінустанови. Причому ціна питання складає не 13 млн, як повідомляли деякі ЗМІ, а 16 млн 155 тис. гривень", - наголошує правоохоронець.

Він також підтверджує достовірність оприлюдненої інформації правоохоронним УЗГ щодо змови Халецького з чотирма іншими посадовцями "13-ї зарплатні" та, особливо, нинішнім керманичем спілки Миколою Косинським (нині - арештований. - Авт.) щодо привласнення мільйонів вкладників. "Ось чому винесена постанова про притягнення Халецького до відповідальності!", - резюмував страж порядку.

Слідчі відрапортували і про зроблену роботу в резонансній кримінальній справі. Насамперед, вони повідали історію "полювання" на колишнього главу "13-ї зарплатні". Виявляється, ще 19 червня минулого року стражі порядку на підставі рішення Голосіївського райсуду столиці оголосили Халецького в розшук для обрання йому запобіжного заходу. Пошуки тривали до 28 серпня, проте безуспішно.

"На цій підставі Халецького оголосили в міждержавний розшук. Правоохоронці шукали його по всьому світу більше кварталу і знайшли 17 грудня минулого року в Москві. Наразі за погодженням столичної прокуратури вирішується питання про його екстрадицію в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності", - підсумовує правоохоронець.

118 крадених мільйонів

Заступник начальника управління Головного слідчого управління МВС України Андрій Протасовтакож вважає, що з сумнівною і протиправною діяльністю деяких кредитних фінустанов таки потрібно щось робити. "Візьмімо до уваги хоча б кримінальну історію, пов’язану з діяльністю донецької кредитної спілки "Добробут". Несумлінні посадовці цього фінзакладу протягом 2004 - 2009 років нагріли руки на… 118 млн гривень. Потерпілих у справі - понад 3600 чоловік. Кримінальна справа склала, уявіть собі, 2086 томів. І щоби її доправити до суду, довелося винаймати вантажну "ГАЗель. Усі організатори цієї оборудки покарані - отримали від 8 до 12 років в’язниці. Поки ще тривають судові засідання. Постраждалим вкладникам відшкодовано 18 мільйонів гривень, решту 100 - правоохоронці шукають досі", - наголошує Андрій Протасов і водночас підсумовує: "В Україні кредитні справи замість того, щоб працювати на благо і добробут людей, масово перетворюються на кримінальні".

Кредитні спілки - під контроль

Головне слідче управління МВС завалене справами про кредитне шахрайство. Про це наголосив керівник цієї служби генерал-лейтенант міліції Василь Фаринник: "Постраждалі вкладники за фактами шахрайства сотнями пишуть заяви до міліції. Лише впродовж останніх двох років слідчі порушили понад 170 кримінальних справ, із яких більше половини - проти службових осіб кредитних спілок. За нашими підрахунками спритники присвоїли майже 250 млн гривень наших співвітчизників! За цей час розслідувано і направлено до суду понад 170 кримінальних справ, і це при тому, що всі вони також головним чином порушувалися проти несумлінних посадовців кредитних спілок!".

Вирішення проблеми кредитного шахрайства Василь Фаринник бачить, передусім, у нагальній потребі внести зміни до законодавства, що регулює діяльність цієї царини. Відповідно до Закону "Про кредитні спілки" ці фінустанови є неприбутковими, звільнені від податків та дієвого контролю за готівковими операціями. "Це, в свою чергу, дає підстави недобросовісним посадовцям кредитних спілок зловживати службовим становищем і безсоромно привласнювати гроші вкладників!", - переконує начальник міліцейського слідства.

Іще однією панацеєю проти мільйонного шахрайства, на думку Василя Фаринника, могло би бути запровадження безготівкового обігу коштів на рахунках кредитних спілок під прискіпливим контролем із боку податківців. За діяльністю КС потрібно також здійснювати суворий фінансовий моніторинг, а також створити Фонд гарантування вкладів без залучення державних коштів", - каже очільник ГСУ МВС України.

Насамкінець головний слідчий МВС наголошує: відшкодування збитків постраждалим від афер КС є досить складним процесом. Про це люди повинні пам’ятати, щоб не потрапляти на гачок пройдисвітів. "Упродовж лише останніх двох років від діяльності кредитних фінустанов постраждалими визнано понад 18 тисяч українців - усі вони стали жертвами кредитних шахраїв!", - підсумовує Василь Фаринник.

Мільйонні афери:

"King Capital Limited"

Резонансна кримінальна справа 2006 - 2008 років. Слідчі встановили, що члени злочинної організації шляхом обману і зловживання довірою людей заволоділи грошима вкладників міжнародної інвестиційної компанії "King Capital Limited". За цією кримінальною справою потерпілими визнано 618 осіб. Усім їм завдано матеріальних збитків на загальну суму понад 52 млн грн. У ході слідства накладені арешти на майно групи компаній "King Capital Limited", а також майно обвинувачених, у тому числі й Сандея Аделаджі - пастора християнської релігійної громади "Посольство благословенне Царства Божого всіх народів".

"Берегиня"

Восени 2011 року Соснівський районний суд м. Черкаси засудив голову правління Кредитної спілки "Берегиня" Бориса Гунчака та його заступника Сергія Костенка до позбавлення волі на 10 років із конфіскацією майна. Апеляційний суд Черкащини залишив без зміни вирок суду першої інстанції. Правоохоронці кажуть, що обидва аферисти попри анульовану в 2005 році ліцензію "Берегині", продовжували залучати на депозитні рахунки внески людей. Коли ж сума сягнула 1 млн 700 тис. гривень, недобросовісні кредитори захапали їх використали так, як їм заманеться.

Флетчер

"Успішного" американського фінансиста Роберта Флетчера - засновника компанії "Глобальна система тренінгів" - правоохоронці заарештували за резонансні фінансові махінації у 2008 році. Закордонний гість організовував тренінги під назвою "Таємниці мільйонерів". Його кримінальна справа, за словами правоохоронців, складається із 223 томів. Представництво "Глобальної системи тренінгів" активно працювало в кримській автономії. Кримчани інвестували в неіснуючий бізнес-проект американця 3 мільйони 600 тисяч гривень. Як відомо, Флетчер Третій Роберт Томасон не визнає свою вину. Каже, що не обманював українців, а навчав їх фінансовій грамотності.

Переглядів: 646 | Додав: ondifua | Рейтинг: 0.0/0
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Погода Івано-Франківську » Україна Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання Праздники сегодня
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0