Адвокат Мельник С.В., Івано-Франківськ 0503739688
Середа, 08.05.2024, 22:35
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Головна » 2013 » Березень » 31 » В Україні бум шахрайств із платіжними картками: реквізити викрадають через підробні смс від банка
10:39
В Україні бум шахрайств із платіжними картками: реквізити викрадають через підробні смс від банка
В Україні бум шахрайств із платіжними картками: реквізити викрадають через підробні смс від банкаШахраї отримують інформацію про рахунок клієнта через wi-fi та смс-повідомлення, а також поштою – люди відправляють дані і позбавляються грошей.

В Україні збільшилася кількість афер з платіжними картами, а тільки за минулий рік шахраї зняли з чужих рахунків десятки мільйонів гривень. Банкіри говорять, що справжньої епідемії чекають напередодні Євро, інформує Сегодня.

"Недавно в Західній Україні було затримано угруповання іноземців, яке приїжджало випробувати наші банкомати”, – розповів нам співробітник одного з найбільших банків. У МВС кажуть, що саме в ці дні обговорюють з банкірами, як будуть протистояти аферистам під час футбольного чемпіонату.

Втім і зараз таких афер – хоч відбавляй. За словами глави української міжбанківської асоціації членів платіжних систем Олександра Карпова, аферисти широко використовують метод перехоплення реквізитів тих користувачів, які розплачуються за покупки в інтернеті, підключеним через wi-fi. Підсумок: гроші жертви йдуть в кишеню шахраїв.

"Знизити кількість шахрайств можна, але можна тримати їх під контролем. Відомо, що в 86% випадках використання підроблених карт в українській банкоматної системі – це карти банків-нерезидентів. Це злочин, але в офіційну статистику ці дані не потрапили (за офіційною статистикою НБУ аферисти в минулому році зняли трохи більше 9 млн. грн, від незаконних дій постраждав 51 банк), – розповів нам Карпов. – Тобто аферисти десь взяли реквізити і пішли вилучати гроші з банкоматів ".

А що стосується вивудження реквізитів, то такі дані можуть запитувати і по електронній пошті, і через фальшиві СМС – мовляв, від банку. Потім ці дані, за словами Карпова, використовуються в інтернет-шахрайствах, де фізична присутність картки не обов’язкова.

"Якщо ж власник картки підписаний на СМС-інформування, то він особисто контролює зняття грошей. Дізнавшись про незаконне зняття, достатньо одного дзвінка в банк, щоб заблокувати картку”, – говорить експерт. Втім, самі банкіри нам розповіли, що бувають випадки, коли грішать і самі термінали: "Офіційне підтвердження проплати не прийшло, а фізично банк списав гроші”.

КАРАТИ НЕДОСТАТНЬО. Незважаючи на те, що афер все більше, в МВС говорять, що справ заводять дуже мало, хоча вже є прогрес. "В минулому році було порушено 6 кримінальних справ, а за три місяці цього року – вже 7″, – говорить начальник Управління по зв’язках з громадськістю МВС Володимир Поліщук.

Переглядів: 552 | Додав: ondifua | Рейтинг: 0.0/0
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Погода Івано-Франківську » Україна Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання Праздники сегодня
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0