Адвокат Мельник С.В., Івано-Франківськ 0503739688
Середа, 24.04.2024, 10:18
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Головна » 2013 » Березень » 31 » Вам бодягу чи повітря? Як нас дурять на лохотроні з вивіскою «АЗС»
13:39
Вам бодягу чи повітря? Як нас дурять на лохотроні з вивіскою «АЗС»
Хто з нас, сидячи за кермом, не знає велику істину, що передається з вуст в уста, про те, що, мовляв, на цій заправці бензин нормальний, на сусідній – палений, а ось там, за поворотом – розбавлений ослячою сечею. Причому перед цим осел довго і важко хворів.

У результаті кожен з нас намагається заправлятися на «своїй» заправці, як то кажуть від гріха подалі.

Чим ця «своя» краще за інших історія замовчує, але ілюзія хоча б відносно спокою – річ теж важлива. Проте, абсолютно незалежно від того, де я заправляю свою машинку, періодично виникає відчуття, що з замовлених десяти літрів мені залили в кращому випадку 7-8.

Знайомий, який працює на одній з київських заправок, повідав, що в середньому до кінця робочого дня стандартна київська заправка має близько 600 літрів недоливу кожного виду бензину.

Отже, як нас обманюють на автозаправках?

Недолив

Самий традиційний і за великим рахунком найбезпечніший спосіб обману. Нічого, крім викинутих на вітер грошей, ми з вами, як клієнти, не втрачаємо. Виявись замість бензину в пістолеті бодяга, наслідки для автомобіля будуть набагато більш плачевними.

Але, як це не дивно, "бодяжать” бензин далеко не всі. Це дуже ризикована операція. Завжди є ризик, як мінімум, судового позову в разі звернення до суду клієнта, у якого після заправки полетів движок. А в цьому випадку втручання нашої доблесної міліції просто неминуче.

В силу сказаного, недоливати бензин куди простіше і головне – безпечніше. Є кілька видів недоливу – дитячі та дорослі, так би мовити, поставлені на потік.

Дитячий недолив

Жалюгідні маніпуляції заправників з заправними пістолетами. Як правило, в середньому в шлангу залишається півлітра бензину, за які клієнт заплатив, і за великим рахунком на табло побачив, що отримав цей бензин. У середньому за день таким нехитрим способом умілий і розторопний хлопчик може «сколотити» мінімум 200 гривень, вичавлюючи з шланга останні краплі заповітної рідини.

Дорослий недолив

Вид махінації, в якому повинні брати участь, як мінімум, двоє: оператор і механік. Цар і бог в цьому тандемі – саме механік, так як саме він налаштовує автомат на «правильний» відлік залитого бензину.

У цьому випадку заправник залишається з носом і продовжує вичавлювати з шланга свої копійки. Суть же махінації полягає в тому, що з колонки до оператора на панель керування надходить сигнал про кожний залитий літр. Сьогодні існують заправні колонки, при використанні яких оператор технічно має можливість симулювати надходження такого сигналу. Іншими словами оператор може сам собі послати повідомлення про те, що бензин залитий в ваш бак. На табло замовлена ​​вами цифра. Гроші в касі. Будете зливати з бака в каністру, щоб перерахувати літри? Навряд чи.

Недолив високотехнологічний

Це ще одне дітище сучасних махінаторів. Як правило, подібні махінації здійснюються виключно з відома власників або, як мінімум, керівного складу заправної станції. Такі дрібні сошки як заправники тут в розрахунок не йдуть.

Суть даної махінації полягає в тому, що на сьогоднішній день існує спеціальне програмне обладнання, що дає можливість програмувати систему на недолив бензину. Коштує така програма, зрозуміло, не дешево, але і прибуток вона дає чималий, а головне – це злочин, який майже неможливо довести. Якщо раптом трапляється така неприємність, як контрольна закупівля бензину, оператор або власник заправки, як правило, запевняють, що стався збій в системі (за старою схемою «я – не я, і хата не моя») і наполягає на повторній перевірці. Як ви розумієте, дати системі нові параметри для заправлення – справа кількох секунд. В результаті і друга і третя контрольні закупівлі ніяких відхилень від норми не виявлять.

Мікрочіпи з радіоринку

Цей спосіб – щось середнє між хакерством і вандалізмом. Деякі, особливо спраглі прибутку особи, часом ризикують і просто зламують систему на автозаправці. А далі – справа за малим. На будь-якому радіоринку продаються мікрочіпи, які встановлюються на заправну колонку. В результаті із замовлених та сплачених вами 10 літрів бензину реально в ваш бак йде 8 літрів. 2 літри «економить» той самий мікрочіп. До кінця робочого дня, як ви розумієте, сума виходить більш ніж значна.

Бодяга

Як правило, оператори бодяжать бензин вкрай рідко, просто тому що це занадто складно. Хоча – з будь-якого правила завжди є винятки. Теоретично можна взяти 50 літрів 95-го, 20 літрів 76-го і 20 – дизпалива. І вся ця дивовижна суміш заливається в резервуар з 95-м. До речі, воду в бензин жоден оператор свідомо заливати не буде, тому що потім дуже багато головного болю зі всілякими датчиками.

В основному бензин бодяжать ще на заводах, видаючи менш якісну сировину за більш якісну. По-перше, на заводі це технічно простіше зробити, ширші можливості і більше способів сховати махінацію.

На заправки приходить вже готова гримуча суміш, щедро розбавлена ​​присадками і іншою хімією. Як ви розумієте, далеко не завжди 95-й преміум, має хоч якесь відношення до високих стандартів якості.

Байки про те, що жадібні водії бензовозів по дорозі на заправку крадуть бензин, а недостачу замінюють водою з найближчого придорожнього болота, далеко не завжди правдиві. Справа в тому, що більшість поважаючих себе серйозних компаній, відправляючи машину з паливом, пломбують її. Пломбу водій зірвати, звичайно, може, але в цьому випадку варто замислитися над тим, чи варта шкурка вичинки.

Повний бак

Заправляючи повний бак, ви істотно знижуєте ризик бути обдуреними. Але це тільки в тому випадку, якщо ви точно знаєте обсяг вашого бака і у вас є вільний час на з’ясування відносин з працівниками заправки.

Як правило, досвідчені махінатори у разі затоки повного бака, не ризикують недоливати від гріха подалі. Але, як кажуть, виключення бувають завжди. Якщо особливо не вникати в цифри, вибиті на вашому чеку, ви можете купити літрів на 10 більше, ніж реально поміститься у вашому бензобаку.

Сама вірна ознака того, що вас обманюють на автозаправці – праведний гнів заправника при вигляді каністри. Пластикові каністри, як правило, на заправках забороняють, мотивуючи це технікою безпеки. Але якщо вам заявляють, що на даній заправці заборонено розливати бензин навіть у металеві каністри – можете розважитися. Зрештою, вас знімає прихована камера.

За матеріалами fraza.ua

Переглядів: 606 | Додав: ondifua | Рейтинг: 0.0/0
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Погода Івано-Франківську » Україна Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання Праздники сегодня
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0